top of page

Olümpiafestivalilt hõbemedal!

Laupäeval lõppes Sloveenias Mariboris Euroopa Noorte Olümpiafestival. Eesti noorte judokoondise jaoks oli taaskord tegemist väga eduka võistlusega – esimest korda pärast 2007. aastat jõudis eestlane finaali!


Eesti koondise liider Emma-Melis Aktas tegi tüdrukute raskekaalus vägeva võistluse. Selle hooaja säravate tulemustega maailmareitingu 8. kohale tõusnud Elva neiu sai sellest tulenevalt võistluseks 3. asetuse ning oli esimeses ringis vaba.


Teises ringis tuli vastaseks Itaalia sportlane Cinzia Caponetto, keda meie sportlane oli juba sel hooajal varasemalt võitnud. Ka sel korral suutis Aktas itaallannat lennuka heitega waza-ari vääriliselt heita ning liikus edasi järgmisesse ringi.


Veeranfinaalis kreeklase Ilektra-Evangelia Mitakidou alistamiseks läks Aktasel vaja vaid 13 sekundit. Esimese rünnakuga heitis ta vastase matile ning läks sujuvalt üle kägistamistehnikasse. Vastane oli sunnitud alistuma ja Aktas oli jõudnud poolfinaali.


Türgi judoka Sema Mete, kes oli üllatuslikult ipponiga alistanud ühe võistluse favoriitidest Tšehhist, oli tegemas elu võistlust. Ka Aktasele valmistas türklase kõrge tempo ja teravad madalad rünnakud kõvasti raskuseid. Ometi kaitses ta hästi, leidis vajalikel momentidel oma rünnakud ja hoidus viimase karistuse saamisest. Vastase taktikaks olnud ülikõrge maadlustempo hakkas matši edenedes järjest enam Aktase kasuks töötama. Lisaaja esimesel minutil tegi väsinud türklane reeglitevastase rünnakuürituse ja kohtunikel ei jäänud üle muud kui ta diskvalifitseerida. Õnneks ei saanud Aktase käsi selles olukorras tõsiselt viga ja ta oli suuteline finaalis maadlema.



Esimest korda suurtel turniiridel kullamatši jõudnud Aktas andis maailma reitingus 5. asetusega austerlanna Helene Schrattenholzeri vastu kõva lahingu. Aktas suutis mitmel korral vastast heita, kuid vastasel õnnestus oskuslikult hinde väärilist kukkumist vältida. Kohtunikud karistasid austerlannat passiivsuse eest ja Aktas jätkas ründamist. Paraku suutis vastane tabada ideaalset hetke, tegi Aktase rünnaku ajal otsustava liigutuse ja sai meie sportlase tasakaalust välja. Õnnetul kombel jäi Schrattenholzerile kätte suurepärane haare ja tal õnnestus koheselt maasmaadluses Aktas kinnihoidmisesse saada. Sealt enam meie sportlasel pääsu ei olnud ja kahjuks tuli taaskord tunnistada aasta vanema austerlase paremust.


Tartu Olümpiko spordiklubis treeniv Aktas tunnistas, et soovis kuldmedalit, aga millegi üle kurta ei ole. “Finaalis tundsin ennast alguses päris hästi ja maadlus läks plaani järgi, aga läksin heidet tegema, jäin lahtiseks ja vastane karistas ära,” rääkis Aktas, kes on judoga tegelenud ligi kümme aastat.




U18 koondise kui ka Emma-Melise treener Egert Ehari jäi hoolealuse sooritusega rahule: "Meil on koos olnud raskeid hetki, aga see hooaeg on Emma tõestanud, miks ta on Eestis üks lootustandvamaid sportlasi - selleks on suur võidutahe! Finaal seekord jäi võitmata, aga Emma areng on järjepidev ja kindlasti ei pea ootama kaua, kuni tulevad suurturniiridel need kõige kirkamad medalid."



Aktase hõbemedal on vägev tulemus ja tõstab ta teiste hulgas Olümpial, MMidel ja EMidel tegusid teinud Eesti judo suurkujude Aleksei Budõlini ja Grigori Minaškini järele, kes omal ajal Noorte Olümpiapäevade võitjateks kroonitud. Alles detsembris 16-aastaseks saava Aktase võimalus MMil midagi korda saata avaneb juba õige pea. Augusti lõpus Horvaatias toimuvad U18 maailmameistrivõistlused on sel hooajal Aktase viimaseks eesmärgiks. Sel suvel võidetud EMi pronks ja EYOFi hõbemedal annavad lootust, et ka MMil võime Tartu Olümpiko klubis treenivalt Aktaselt midagi head loota.

93 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page