top of page

Judotalent Emma-Melis Aktas teenis EMilt ajaloolise medali!

Neidude raskekaalus väga stabiilse hooaja teinud Emma-Melis Aktas läks võistlusele vastu maailmareitingu 13. numbrina. Kuna aga maailmareitingu tippu valitsevad Eurooplased, siis tähendas see Aktase jaoks turniiril vaid 6. asetust. See aitas tal saada loosi-tabelisse paigutuse ja vältida esimeses ringis koheselt teiste tippudega kohtumist.


Teises ringis alistas Aktas ilma liigseid riske võtmata Ungari sportlase Veronika Odori. See viis ta edasi veerandfinaali, kus vastaseks Austria neiu Helene Schrattenholzer, kes varasemalt sel hooajal Aktast kahel korral võitnud oli. Paraku ei olnud ka kolmas kord meie tulevikulootusele õnnelikum. Aktas alustas küll hästi ja võitis esimese haardemaadluse faasi, kuid järgnenud heiteüritus ebaõnnestus ja koheselt vastase poolt fikseeritud kinnihoidmisest enam väljapääsu ei olnud.


Maadluses pronksmedalile alistas Tartu Olümpiko sportlane esmalt kahe waza-ari väärilise heitega hispaanlanna Aitana Sala Cano. Seejärel tuli vastaseks tugev Itaalia sportlane, kellega Aktas varasemalt laagrites ja võistlustel kohtunud ei ole. Itaallanna taktika oli mitte anda meie sportlasele oma rünnakute ettevalmistamiseks aega ja pidevalt esimesena rünnata. Kuigi vastase rünnakud ei olnud väga ohtlikud, valmistas kõrge tempo Aktase jaoks probleeme. Itaallanna taktika töötas ja kohtunikud karistasid eestlast kahel korral passiivsuse eest. Kolmas karistus oleks tähendanud kohest kaotust. Aktas näitas tugevat meelekindlust ja ei heitnud raskes olukorras meelt. Normaalajal paaril viimasel sekundil pööras ta madala rünnaku järel vastase oskuslikult selili ja võttis kinnihoidmisega magusa võidu.


See tähendas, et Aktas oli taganud endale koha võistluste finaalblokis ja koha viie parema hulgas. Elva neiu ja tiitlivõistluste medali vahel seisis maailmareitingu number 8, poolakas Zuzanna Banaszewska. Poolaka ohtlikkusest räägib asjaolu, et poolfinaalis oli ta suutnud selle kaalu valitsejat ja maailma esinumbrit waza-ari vääriliselt heita. Samuti olid omavahelised kohtumised meie sportlasega 1-0 poolaka kasuks. Aktas näitas aga medalimatšis, miks kogu Eesti judo temalt tulevikus suuri tegusid loodab. Tugeva vastase vastu demonstreeris ta mitmekülgset rünnaku-arsenali, tugevat kaitset, küpset taktikalist maadlust ja näitas üles tõelist võitleja hinge. Taaskord surus vastane kõvasti ja Aktas oli kahe karistusega uuesti kaotuse äärel. Lisaajale läinud matši teise lisaminuti alguses sooritas Aktas ehk kogu oma selle hooaja võimsaima rünnaku ja heitis poolaka selili. Ippon! Emma-Melis Aktasele pronksmedal U18 Euroopa meistrivõistlustelt. Eesti judole esimene EM medal selles vanuseklassis üle kümne aasta.




Emma-Melis Aktas jäi mõistagi võistlusega igati rahule: „Läksin EM-ile suuremate ootustega kui pronks, aga mõistsin, et kulla saamiseks on vaja veel kõvasti trenni teha. Pronksikohtumise eel olin üsna ebakindel, kahtlesin kas suudan poolakat võita, kuid häälekad toetajad tribüünilt suutsid minus tekitada piisava enesekindluse, et see kohtumine võiduga lõpetada. Ma nii väga tahtsin võita ja nende toetus andis mulle jõudu juurde.“

Emma-Melise treener Egert Ehari lisas: “Seadsime eesmärgi kaheksa hulka tulemise, kõik edasi oli ainult boonus. Emma näitas kõva sisu ja tegi endale, Olümpiko Spordiklubile kui ka kogu Eesti judole kauni etteaste ja tulemuse.”



Emma-Melis Aktase jaoks pole hooaeg kaugeltki läbi. Ees ootab teda juuli lõpus EYOF (Noorte Olümpiapäevad), augusti lõpus maailmameistrivõistlused. Siinkohal tuleb märkida, et Emma saab 16. aastaseks alles Detsembris ja U18 vanuseklassis näeme teda võistlemas veel ka järgmisel aastal. Emma enda unistus on Olümpiamängude võit – töö 2028 aasta Olümpia jaoks juba käib!


70 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page