top of page

Emma-Melis Aktas saavutas judo U21 Euroopa meistrivõistlustel 7. koha!

Updated: Sep 20, 2022

Veel kõigest 14-aastane Eesti judo supertalent Emma-Melis Aktas võistles Tšehhi pealinnas Prahas toimunud judo U21 Euroopa meistrivõistlustel kehakaalus +78kg ning andis järgmisteks aastateks konkurentidele tormihoiatuse.



Esimeses ringis kohtus Aktas võistlusteks 8. asetuse saanud Bosnia judoka Sara Mariciga, kellel on sellest aastast ette näidata hõbemedal ühelt U21 Euroopa karikaetapilt. Aktas alustas ettevaatlikult, püüdes vältida suuri vigu. Matši edenedes suutis ta aga järjest rohkem oma maadlust peale suruda ning veidi pärast kaheminutilist maadlust näitas oskuslikku üleminekut püstimaadlusest maasmaadlusesse, pööras põgeneda üritava vastase kinnihoidmisesse ja fikseeris asendi kuni kohtuniku võitu tähistava märguandeni– ippon!

Veerandfinaalis tuli vastaseks esimese asetusega koljatisuurune türklane Hilal Ozturk. Lisaks kahele EK-etapi kuldmedalile võitis türklane augusti keskel Ecuadoris toimunud U21 MMil hõbemedali. Aktas endast suuremale ja kogenumale vastasele ülemäära aukartust ei näidanud ning võitles kõvasti. Ozturki kõige ohtlikuma heite jaoks paistis meie sportlasel rohi olemas olevat ning need rünnakud suutis Aktas kenasti pareerida. Mõni ohtlikum olukord tekkis, kui Ozturk üritas heiteüritusest edasi minna valuvõttesse, kuid Aktas ei murdunud ja näitas head kaitset maasmaadluses. Elvast pärit Aktas suutis suurema ja tugevama vastase vastu ära kasutada oma kiirust ja osavust ning oli mitmel korral teravate rünnakutega lähedal vastase heitmisele. Vaid kümme sekundit enne neljaminutilise matšiaja lõppu õnnestus türklasel Aktast viimaks waza-ari vääriliselt heita ning võit vormistada. Ozturk krooniti päeva lõpus ka Euroopa meistriks. Tõenäoliselt oli meie noore sportlasega matš tema jaoks selle võistluse raskeim, sest ükski teine vastane tema heitmisele lähedale ei jõudnudki.


Veerandfinaali jõudmine tähendas aga seda, et Aktas sai kaotuse korral jätkata võitlust pronksmedalile. Pääsu peale pronksmedalikohtumisse, läks Aktas vastamisi Prantsusmaa sportlase Dounia Naceriga, kellel on sellest aastast ette näidata 1 kuld ja 3 hõbedat-pronksi U21 EK etappidelt. Väga võitluslikus matšis saavutas prantslane edu oma tugeva haarde saamises, kuid Aktas suutis ka ebasoodsatest olukordadest rohkem ohtlikke rünnakuid tekitada. Tasavägine matš läks lisaajale, mida maadeldi veel ligi kaks minutit, enne kui kohtunik Aktasele viimase ja vastase võitu tähistava kolmanda karistuse andis.

Alles detsembris 15-aastaseks saav Aktas andis kolmele Euroopa- ja maailmatasemel 20-aastasele vägevad lahingud ning jäi ühes isegi peale! Tasuks väga magus 7. koht U21 Euroopa meistrivõistlustelt. Aktas järgnes koos enamiku teiste Tartu judo tulevikulootustega oma kogenud treenerite-triole Ehari-Berg-Seppa ning treenib sellest hooajast Olümpiko spordiklubis. Head tulemused annavad tunnistust juba aastatega tehtud tööst ja uut indu ja usku sama tee jätkamiseks.

Täname kõiki sponsoreid, kes aitavad Emma-Melisel oma talendi ja töökuse rahvusvahelisele areenile viia, ilma milleta poleks selliste ja loodetavasti tulevikus veelgi kirkamate tulemuste saavutamine võimalik!
63 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page